Monday, August 15, 2011

BANDAR YANG DIMUSNAHKAN OLEH ALLAH SWT DISEBABKAN PELACURAN

Sebuah bandar yg dimusnahkan oleh Allah SWT akibat dari keingkaran mereka sendiri. Bandar itu berserta kaumnya pada tahun 79 AD telah musnah kerana gunung berapi yg tiba2 meletus tanpa amaran (tak sampai seabad selepas kedatangan Nabi Isa as, Nabi Zakaria as dan Nabi Yahya as).

Mungkin kerana dosa akibat perbuatan mereka yg mana buktinya telah banyak di jumpai pada arca2 lukisan dinding di bekas bandar Pompeii. Bandar itu rupanya adalah bandar pelacuran yg dipenuhi dengan aktiviti2 seks bebas sebagai rutin harian mereka. Mungkin kerana kelekaan mereka terhadap aktiviti berkenaan menyebabkan mereka tidak sempat lagi menyelamatkan diri.

Salah satu gambar arca dinding yg terdapat di Pompeii (sebenarnya banyak gambar arca dinding yg dijumpai, tapi cukuplah sekadar sekeping saja yg saya letakkan di sini kerana gambar2 arca yg lain itu terlalu menjolok mata : )

Gambaran pelukis bagaimana letusan gunung berapi secara tiba2 yg menyebabkan kemusnahan Pompeii dan kaumnya

Gambar yg menunjukkan peninggalan bandar Pompeii dan kelihatan yg dahulunya gunung berapi seperti yg di maksudkan

Gambar2 fosil manusia yg dijumpai setelah penggalian di bekas bandar Pompeii akibat tertanam di bawah lahar gunung berapi. Dapat digambarkan bagaimana mereka terkejut dgn bala Allah yg tiba2 datang kepada mereka dan bagaimana kesakitan yg mereka tanggung akibat dari perbuatan mereka sendiri dan juga bagaimana mereka sedang leka dengan aktiviti di murkai oleh Allah itu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...